Το πλήρες κατσικίσιο γάλα είναι το βασικό συστατικό των βρεφικών γαλάτων Capricare®

Το κατσικίσιο γάλα είναι πηγή πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων και μιας σειράς άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Μια βασική διαφορά μεταξύ του κατσικίσιου και του αγελαδινού γάλακτος είναι οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Μια άλλη διαφορά είναι η διαδικασία της γαλακτοφορίας: το κατσικίσιο γάλα εκκρίνεται κυρίως με μια διαδικασία που λέγεται «αποκρινής» και το αγελαδινό γάλα εκκρίνεται αποκλειστικά με μια διαδικασία που λέγεται «μεροκρινής».

Πέψη

Το βρεφικό γάλα Capricare® με βάση το πλήρες κατσικίσιο γάλα, παρασκευάζεται με τις φυσικές πρωτεΐνες του πλήρους κατσικίσιου γάλακτος οι οποίες έχουν την ιδιότητα να σχηματίζουν ένα πορώδες πήγμα στο στομάχι του βρέφους.

Βρεφικό γάλα από αγελαδινό γάλα
Βρεφικό γάλα από κατσικίσιο γάλα

Πρωτεΐνες

Το γάλα περιέχει καζεΐνες και πρωτεΐνες ορού γάλακτος. Υπάρχουν 4 καζεΐνες: η αs1-καζεΐνη, η αs2-καζεΐνη, η β- καζεΐνη και η κ-καζεΐνη, καθώς και 2 κύριες πρωτεΐνες ορού γάλακτος: η β-λακτογλοβουλίνη και η α-λακταλβουμίνη.

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει συνήθως πολύ λιγότερη αs1-καζεΐνη και περισσότερη β-καζεΐνη σε σχέση με το αγελαδινό γάλα.

Δεν είναι όλα τα κατσικίσια γάλατα ίδια. Κατσίκες διαφορετικής ράτσας και με διαφορετικά γονίδια παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αs1- καζεΐνης παρόμοια με αυτά των αγελάδων. Οι κτηνοτρόφοι που προμηθεύουν το κατσικίσιο γάλα για τα βρεφικά γάλατα Capricare® επιλέγουν κατσίκες βάσει των χαμηλών επιπέδων αs1- καζεΐνης που περιέχεται στο γάλα τους.

Λίπη

Τα λίπη στο γάλα, αποτελούνται από περίπου 30 διαφορετικά λιπαρά οξέα. Το κατσικίσιο γάλα περιέχει διπλάσια ποσότητα λιπαρών οξέων μέσης αλύσου (καπρονικό οξύ C6:0, καπρυλικό οξύ C8:0 και καπρικό οξύ C10:0) σε σχέση με το αγελαδινό γάλα. Τα λιπαρά οξέα μέσης αλύσου (MCTs) πέπτονται ευκολότερα από τα μακρύτερα κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Διαδικασία έκκρισης του γάλακτος

Όταν το γάλα παράγεται μέσα στο μαστικό αδένα του στήθους σχηματίζει μικροσκοπικά σταγονίδια μέσα στα κύτταρα. Τα μικροσταγονίδια του γάλακτος που περιέχουν πρωτεΐνες απελευθερώνονται από τις μαστικές κυψελίδες με δύο τρόπους:

  • Μεροκρινή έκκριση, όπου τα μικροσταγονίδια του γάλακτος ενώνονται με τη μεμβράνη του κυττάρου για την απελευθέρωση του περιεχομένου χωρίς να χάνονται άλλα συστατικά του κυττάρου.
  • Αποκρινή έκκριση, όπου τα μικροσταγονίδια του γάλακτος εκκρίνονται από τα κύτταρα μαζί με μέρος του περιεχομένου των κυττάρων.

Το κατσικίσιο γάλα εκκρίνεται κυρίως με την αποκρινή εκκριτική διαδικασία, ενώ το αγελαδινό με την μεροκρινή εκκριτική διαδικασία. Το μητρικό γάλα εκκρίνεται κυρίως με την αποκρινή εκκριτική διαδικασία.

Διαδικασία μεροκρινούς έκκρισης
Αποκλειστικά στις αγελάδες
Διαδικασία αποκρινούς έκκρισης
Κυρίως στους ανθρώπους και στις κατσίκες

Το πλήρες κατσικίσιο γάλα είναι το βασικό συστατικό των βρεφικών γαλάτων Capricare®

Το κατσικίσιο γάλα είναι πηγή πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων και μιας σειράς άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Μια βασική διαφορά μεταξύ του κατσικίσιου και του αγελαδινού γάλακτος είναι οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Μια άλλη διαφορά είναι η διαδικασία της γαλακτοφορίας: το κατσικίσιο γάλα εκκρίνεται κυρίως με μια διαδικασία που λέγεται «αποκρινής» και το αγελαδινό γάλα εκκρίνεται αποκλειστικά με μια διαδικασία που λέγεται «μεροκρινής».

Πέψη

Το βρεφικό γάλα Capricare® με βάση το πλήρες κατσικίσιο γάλα, παρασκευάζεται με τις φυσικές πρωτεΐνες του πλήρους κατσικίσιου γάλακτος οι οποίες έχουν την ιδιότητα να σχηματίζουν ένα πορώδες πήγμα στο στομάχι του βρέφους.

Βρεφικό γάλα από αγελαδινό γάλα
Βρεφικό γάλα από κατσικίσιο γάλα

Πρωτεΐνες

Το γάλα περιέχει καζεΐνες και πρωτεΐνες ορού γάλακτος. Υπάρχουν 4 καζεΐνες: η αs1-καζεΐνη, η αs2-καζεΐνη, η β- καζεΐνη και η κ-καζεΐνη, καθώς και 2 κύριες πρωτεΐνες ορού γάλακτος: η β-λακτογλοβουλίνη και η α-λακταλβουμίνη.

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει συνήθως πολύ λιγότερη αs1-καζεΐνη και περισσότερη β-καζεΐνη σε σχέση με το αγελαδινό γάλα.

Δεν είναι όλα τα κατσικίσια γάλατα ίδια. Κατσίκες διαφορετικής ράτσας και με διαφορετικά γονίδια παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αs1- καζεΐνης παρόμοια με αυτά των αγελάδων. Οι κτηνοτρόφοι που προμηθεύουν το κατσικίσιο γάλα για τα βρεφικά γάλατα Capricare® επιλέγουν κατσίκες βάσει των χαμηλών επιπέδων αs1- καζεΐνης που περιέχεται στο γάλα τους.

Λίπη

Τα λίπη στο γάλα, αποτελούνται από περίπου 30 διαφορετικά λιπαρά οξέα. Το κατσικίσιο γάλα περιέχει διπλάσια ποσότητα λιπαρών οξέων μέσης αλύσου (καπρονικό οξύ C6:0, καπρυλικό οξύ C8:0 και καπρικό οξύ C10:0) σε σχέση με το αγελαδινό γάλα. Τα λιπαρά οξέα μέσης αλύσου (MCTs) πέπτονται ευκολότερα από τα μακρύτερα κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Διαδικασία έκκρισης του γάλακτος

Όταν το γάλα παράγεται μέσα στο μαστικό αδένα του στήθους σχηματίζει μικροσκοπικά σταγονίδια μέσα στα κύτταρα. Τα μικροσταγονίδια του γάλακτος που περιέχουν πρωτεΐνες απελευθερώνονται από τις μαστικές κυψελίδες με δύο τρόπους:

  • Μεροκρινή έκκριση, όπου τα μικροσταγονίδια του γάλακτος ενώνονται με τη μεμβράνη του κυττάρου για την απελευθέρωση του περιεχομένου χωρίς να χάνονται άλλα συστατικά του κυττάρου.
  • Αποκρινή έκκριση, όπου τα μικροσταγονίδια του γάλακτος εκκρίνονται από τα κύτταρα μαζί με μέρος του περιεχομένου των κυττάρων.

Το κατσικίσιο γάλα εκκρίνεται κυρίως με την αποκρινή εκκριτική διαδικασία, ενώ το αγελαδινό με την μεροκρινή εκκριτική διαδικασία. Το μητρικό γάλα εκκρίνεται κυρίως με την αποκρινή εκκριτική διαδικασία.